Jumaat, 12 Ogos 2011

Salah Faham Puasa 2 - Kentut dalam Air Batal Puasa

Pruuuut...ahhhh, kentut wangi dah kuar, heheh. Ak nak tanya korang, wujudkah manusia yang TAK PERNAH KENTUT dalam dunia ni? Wujud ke? Ak pasti dan percaya hampir semua orang dalam dunia ni kentut. Takde yang terlepas daripada melakukan aktiviti biologi yang normal ni tak kiralah Siti Nurhaliza, Lady Gaga mahupun Hitler sekalipun. Yang aku tak pasti adalah ramai ke tidak manusia yang suka kentut dalam air. Dan aku tak pasti apa sebabnya dorang berbuat demikian. Suka kot tengok buih kuar dalam air. Takde kejenye nak kentut dalam air yeop~ Disebabkan wujudnya manusia yang kentut dalam air nilah maka ada fatwa tak rasmi konon kalau kentut dalam air boleh batal puasa - yang ni salah sorang ustazah aku yang gitau ni dan aku percaya ada ramai yang pernah dengar tentang benda nih. Aku tak salahkan ustazah tu sebab pada aku takde manusia yang sempurna ilmunya di dunia ni. Dan aku tak salahkan orang yang menyebarkannya kerana itu adalah disebabkan mereka tak tau. Apa pun aku rasa aku kena betulkan pandangan yang tak berapa tepat ni. Cuba baca yang ni.
Isu kentut dalam kolam dan hubungan dengan batal puasa adalah sikap mencari-cari hukum dalam daerah kemaafan Islam. Maksudnya tidak usahlah kita mencari hukum dalam urusan yang didiamkan oleh syara'. Sebagaimana satu HR Daruqutni, "Allah mendiamkan beberapa hal sebagai rahmat utk mu, tanpa lupa, maka janganlah kamu tercari-cari (hukumnya)." (tarjeeh Imam Nawawi, hadith hasan) Kentut dalam kolam tidak membatalkan puasa kerana tidak ada dalil yang mengatakan batal.
Kalau korang nak baca huraian yang lebih lanjut korang bolehlah baca kat post di Scribd ni. Jadi lepas ni janganlah duk tahan-tahan lagi kentut tu lau nak p berkubang ye. Lau jadi cam kat bawah ni tak ke naya korang nanti: 
Kepada sesiapa yang merasakan kentut dorang ada unsur-unsur toksik/nuklear tu janganlah kentut di dalam air mentang-mentang dah tau tak batal puasa. Kang ada plak yang arwah sebab kentut korang tu: 


Sebaliknya, lepaskanlah kentut korang bagi tujuan yang berfaedah seperti ni: Semanis kencing manis, selamat beramal!

Khamis, 11 Ogos 2011

Salah Faham Puasa 1 - Korek hidung/telinga Batal Puasa

"Alamak, lupe ak pose"
Sempena bulan puasa ni ak nak share beberapa salah faham yang ak dengar sejak kecik lagi:

1) Korek taik hidung/telinga batal puasa: 

Nasib baik telinga tak jadi panjang camni
Disebabkan ikut benda nilah maka ak merana sepanjang 15 kali bulan puasa. Merana owh takleh korek taik idung. Lau rasa gatal pun ak terpaksa garu kat luar hidung je sampai berbelang hidung tu. Lau gatal telinga lak terpaksa tarik-tarik cuping telinga.  Takut weh nak korek. Yelah, kalau korek kang batal puasa. Kalau batal puasa maka tak cukup la puasa. Kalau tak cukup puasa maka tak boleh raya. Kalau tak boleh raya tak dapat la duit raya.Aduh, memang seksa zaman-zaman kejahilan itu. 

Setelah masuk 'u' dan pandai main internet ni lah barulah ak tau korek idung ni tak membatalkan puasa. Kalau tak nayalah aku sepanjang puasa semata-mata sebab benda ni. Namun, diingatkan kepada pelayar-pelayar blog sekalian...aku bukanlah alim ulama atau sesiapa dalam bidang agama. Kalau korang nak tau lagi lanjut korang tanyalah ngan ustaz yang lagi pandai. Yang ak sharekan ngan korang ni pun ak dapat daripada Scribd. Kalau korang nak yang versi laaaaagi panjang bolehlah tekan link tu. Ni hah, amik korang: 

Sememangnya tiada dalil jelas dari al-Quran mahupun as-Sunnah yang melarang daripada mengorek hidung ataupun telinga. Bagi yang berpendapat ianya membatalkan mereka bersandar kepada dalil:

Sempurnakanlah wudhu’ dan bersungguh-sungguhlah dalam menyedut air ke dalam hidung (dan menghembusnya) kecuali jika kamu sedang berpuasa. [Dikeluarkan oleh Ibn Majah dan dinilai sahih oleh al-Albani di dalam Shahih Sunan Ibn Majah – hadis no: 333 (Kitab Thaharah, Bab Anjuran menyedut air ke dalam hidung…).]

antara hadith lain
...berlebih-lebihlah dalam memasukkan air ke dalam hidung (memasukkan secara sepenuhnya) kecuali ketika berpuasa. (Hadis Riwayat Abud Daud, no. 2366, at-Tirmidzi, no. 788, an-Nasa’e, no. 87)

Daripada sabda Rasulullah s.a.w “…menyedut air ke dalam hidung (dan menghembusnya) kecuali jika kamu sedang berpuasa.” Difahami sebagai dilarang menyedut air ke dalam hidung ketika sedang berpuasa. Jika dimasukkan air maka perbuatan tersebut membatalkan puasa. Pemahaman ini kemudian diluaskan kepada semua rongga tubuh berdasarkan qiyas (analogi).

Fahaman ini adalah tidak tepat kerana pengecualian yang dimaksudkan oleh Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bukan ditujukan kepada menyedut air ke dalam hidung tetapi kepada “bersungguh-sungguh” dalam penyedutan tersebut. Dalam erti kata lain yang dimaksudkan oleh Rasulullah ialah, apabila berwudhu’ dalam keadaan berpuasa, tidak perlu bersungguh-sungguh menyedut air ke dalam hidung kerana dibimbangi sebahagiannya akan masuk jauh ke dalam sehingga sampai ke tenggorok dan ditelan sebagai “minuman.” [Yusuf al-Qaradhawi - Fiqh al-Siyam, ms. 117. Dinukil dari Menelan Air Liur Tidak Membatalkan Puasa, Jahabersa]
Panjang kan, kan, kan. Ak rasa korang bleh faham la kan hukumnya korek idung tu. Lau nak lagi jelas aku sarankan sangat korang supaya baca artikel penuh di Scribd. Tak pun korang bleh gak dengar penerangan Ustaz Azhar dalam video nih:

 

Tapi ak ingatkan korek-korek jugak tapi jangan jadi seperti insan kat bawah ni. Taik hidung tu mungkin sedap tapi sah-sah la batal puasa korang lau korang makan: 

Sedap kot taik idung tu ye?

Dalam post akan datang ak akan ceritakan plak pasal salah faham berikut lak, so continue lah ikut blog ni eh?

2) Kentut dalam air batal puasa
3) Gosok gigi batal puasa
4) Dah masuk imsak takleh makan dah

Rabu, 10 Ogos 2011

Kiamat di Bulan RamadhanNi ada lagi satu chain message yg semakin kerap tersebar dlm kalangan PembukuMuka (Facebookers) sempena bulan Ramadhan yang mulia nih, maklumlah nak tambah pahala katanya. Message ni pasal huru-hara yang akan terjadi pada 15 Ramadhan 2012. Seram weih, korang baca neh:
Cuba lihat kalendar untuk tahun 2012... 1 Ramadhan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai iaitu hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan juga pada hari Jumaat. Sama dengan satu hadis Nabi SAW tentang huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan Ramadhan iaitu hari Jumaat 15 Ramadhan di bumi ini. Huru hara yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur... Satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dari langit, bukan kiamat tetapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal hanya 1/3 shj. ( Menurut kajian NASA, pada 21-12-2012 satu planet yg yang dikenali planet X akan melintasi bumi ) Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 itu? Adakah peristiwa itu akn berlaku pada 2012?? Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui..
Yang penting kita perbanyakkan ibadat dan berdoa agar kita termasuk dlm golongan yg dilindungi Allah, jika mati biarlah kita mati dlm Islam dan beriman.. Apa pun, peristiwa itu pasti akan berlaku mengikut hadis Nabi SAW di bawah..


Dari Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah SAW bersabda:

Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan itul...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah? " Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jumaat, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jumaat di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jumaat, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: " Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus ", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa". (Al Hadis)-copy by Kasman Azizul Othman..

Ak tak payah nak citer lebih2 sbb ak bkn ahli dlm hal2 agama nih, so korang baca sendiri la jawapan daripada JAKIM neh:

INI JAWAPAN DARI JAKIM

"Walaikum salam....


Hadith ini mengikut Dr Fahd Salman Audah adalah Do'if Jiddan atau Maudu'. Tidak boleh langsung berhujjah dengannya. Hadith ini memang sudah banyak tersebar secara meluas

Salah seorang perawi hadith ini ialah Nuaim bin Hammad. Ramai ahli ilmu yang menyatakan hadith yang diriwayatkan oleh Nuaim bin Hammad dalam Musonnifnya berkaitan cerita-cerita berkenaan kisah akhir zaman adalah adalah Munkar. Berkata Imam Az-Zahabi dalam kitab Siar A'lam Nubala' ; " Tidak boleh seseorangpn berhujjah dgn hadith Nuaim bin Hammad kerana dia telah mengarang kitab tentang fitnah akhir zaman dengan mendatangkan keajaiban2 dan banyak yang dibawanya adalah Munkar. Dia banyak mengambil hadith dari Kaab bin al-Ahbar yang dikenali kerana berpegang dengan kitab-kitab Israiliyyat.Dia juga banyak mengambil hadith dari org2 yang tidak dikenali dan diragui.

Begitu juga dgn Abdul Wahhab salah seorang perawi hadith ini mengikut Al-Hakim dalam Lisanul Mizan adalah orang yang tidak diketahui (majhul).

Wallahu a'lam...semoga kita berhati2 dgn hadith2 seumpama ini..dan menjaga nas syariah seperti yang sebenarnya...

Wassalam...

Bahagian Penyelidikan JAKIM
Cawangan Akidah,
P.P (T.T)

So kepada yang telah TERMENYEBARKAN chain message cam kat atas tadi, silalah bertanggungjawab menyebarkan yang betul ni plak. Sama-samalah kita menyebarkan yang benar. Jangan sampai kita menanggung dosa sebab menyebarkan yang tak benar. Adios krompes!

Makna Pokemon dalam Bahasa Yahudi

Pokemon pertama kali diperkenalkan pada tahun 1996. Ketika itu saya masih bersekolah rendah, darjah 5. Zaman itu adalah zaman permainan Cyberpet,  ataupun membela binatang digital. yang selalunya berbentuk telur. Binatang tersebut akan di'bela', diberi makan, dijaga kesihatannya dan boleh juga bermain, tetapi secara digital.
Dakwaan pertama yang saya dengar tentang Pokemon pada ketika itu adalah "ia bertujuan agar umat Islam sukakan babi/khinzir melalui watak Pikachu". Saya cuma mendengar dan tidak berkata apa-apa. Seterusnya apabila timbul pula dakwaan ini, saya  cuma mampu tergelak kerana ia begitu lucu:  

Assalamualaikum

Ada satu perkara yang ana ingin kongsi bersama. Ana tak pasti samada maklumat ni dah sampai ke pegetahuan ikhwah semua. Semasa menghadiri kelas Dr Bahjat di salah sebuah masjid di Mafraq, ana diberikan satu kertas yang menjelaskan tentang bahaya Pokemon. Antara kandungan kertas itu ialah beberapa makna binatang-binatang yang ada dalam cerita kartun tersebut. Perkataan-perkataan itu adalah dalam bahasa Siryani (lughah Siryaniiyah).

Contohnya:
Pokemon – Saya Yahudi.
Charmander – Allah itu lemah (Subhanallah!)
Pikachu – Jadilah seorang Yahudi.

Terdapat beberapa lagi nama binatang dalam cerita Pokemon yang membawa makna yang kufur dan jahat...
Begitu dahsyatnya makna-makna nama-nama karakter Pokemon tersebut. Dakwaan tersebut pertama kali saya dengar belajar di KUSZA dan pertama kali saya baca di UPSI. Kemudahan internet yang amat laju dan mudah didapati di UPSI amat menyenangkan saya untuk membuat kajian lanjut tentang dakwaan ini. Tidak perlu untuk saya menghantar email kepada Satoshi Tajiri tentang hal ini, sekadar duduk di hujung katil dan meng'google' sahaja. Jari-jemari menari dan mata terpaku ke dada laptop, hasilnya ini saya ketemui:

MAKNA POKEMON DAN NAMA-NAMA KARAKTER TERTENTU


1) Pokemon: Berasal drp pkataan Pocket dan Monster. Jadi, Pokemon adalah Pocket Monster atau dalam bahasa Melayunya Raksasa yang Boleh Disimpan di dalam Poket. Kenapa? Kerana raksasa tu boleh ditangkap dan kurung dlm sebijik bola kemudian boleh dimuatkan ke dalam poket pemiliknya.
Formulanya: Pocket + Monster = Pokemon

Pokemon dan Bola yang boleh mengurung raksasa


2) Charmander: Berasal drp pkataan Char (pkataan omputih, maksudnya bakar, membakar ataupun terbakar) dan Salamander (sejenis binatang dalam cerita dongeng, binatang ini semacam biawak dan dikatakan hidup dalam api).
Formulanya: Char + Salamander = Charmander.

Ni plak binatang Charmander, kiut resaksa neh >.<

3) Pikachu: Berasal daripada perkataan Pikapika (bahasa Jepun, maksudnya bunyi arus eletrik) dan Chuchu (bahasa Jepun gak, maksudnya bunyi tikus).
Formulanya: Pikapika + Chu = Pikachu.

Nilah Pokemon, resaksa kecik yg bleh kuarkan kuasa elektrik
PENCIPTA WATAK POKEMON

Penulis email ni mengatakan konon perkataan tadi berasal dari bahasa Siryani (Suryani). Bahasa Siryani adalah bahasa  yg hampir dengan bahasa Ibrani (Hebrew). Pokemon ni dibuat oleh orang Yahudi utk sesatkan orang Islam. Adakah pencipta kartun ini orang Yahudi? Jawapannya TIDAK. Kartun ini dicipta oleh Satoshi Tajiri dan merupakan orang Jepun. Beliau mendapat ilham menghasilkan permainan ini daripada pengalaman waktu kecilnya di mana beliau suka mengumpul serangga: 

As a child, Tajiri enjoyed insect collecting as a hobby; this childhood activity would prove an inspiration for his later video game work.[4] In fact, other children called him "Dr. Bug",[3] and he wanted to have a profession as an entomologist.[2] As the urban areas of Japan spread and more was paved over, many of the places for hunting bugs were lost. Tajiri wanted his games to allow children to have the feeling of catching and collecting creatures as he had.[4] The character of Ash Ketchum (Satoshi in Japan), is largely a version of Tajiri as a child.[3]
SIAPAKAH DR BAHJAT?

Saya tertanya-tanya siapakah Dr Bahjat yang disebut dalam email tersebut. Dengan menggunakan keyword Dr Bahjat dan Mafraq saya menemui yang berikut:

1) Dr Bahjat
Jawazneh - seorang Profesor Madya yang bertugas di Faculty of Finance and Business di Al al-Bayt University di Jordan
2) Dr Bahjat Habashneh - Bahjat Al Habashneh Assistant Professor Faculty of Islamic Jurisprudence and Law Al Al Bayt University
Buku;
The concept of the Messiah in the three religions, Judaism, Christianity and Islam
3) Dr Bahjat Batarseh - seorang Pendakwah Kristian
4) Bahjat alJubory - seorang artis (saya cuba google translate aljuboury, tapi tidak dapat maknanya)

Barangkali Dr Bahjat Habashneh adalah orang yang dimaksudkan dalam email tersebut. Maka saya teruskan meng'google' dan pada kali ini saya menggunakan keyword - Dr Bahjat Habashneh + Pokemon dan saya tidak menemukan apa-apa link yang berkaitan. Seterusnya saya menggunakan keyword "Dr Habashneh books" dan saya menemukan artikel yang bertajuk Our Prophet in the Dead Sea Scrolls. Artikel tersebut sungguhpun menarik namun tidak terkandung maklumat yang saya cari. Sehingga kini saya masih mencari-cari apakah Dr Habashneh pernah mengatakan apa-apa berkenaan Pokemon dan masih belum menemuinya.Selamat datang!

Selamat datang diucapkan kepada para pembaca blog theBULLSHITbuster ini. Blog ini saya buat setelah menyedari wujud begitu banyak mesej-mesej karut yang disebarkan di internet. Maklumat yang tidak tepat ini sering wujud dalam bentuk Forwarded Message yang kadang-kadang tidak tahu siapa penulis asalnya dan tidak diketahui ketepatan maklumatnya. Kadang-kadang ianya adalah mesej yang direkayasa dengan tidak diketahui tujuannya. Justeru, saya merasakan perlunya usaha untuk menyedarkan masyarakat tentang kepalsuan/kebenaran tentang mesej-mesej sebegini agar tidak menimbulkan huru-hara dalam masyarakat kita.

Saya bukanlah manusia yang sempurna, justeru saya amat mengharapkan teguran dan pembetulan terhadap apa-apa maklumat yang saya sampaikan menerusi theBULSHITbuster. Selamat membaca dan menilai!