Selasa, 27 September 2011

Air Mineral + Holy Water

Cerita tentang holy water ini sudah lama saya dengar. Tidak setahun dua, bahkan sudah berbelas tahun semenjak saya di sekolah rendah lagi. Ada yang kata pihak tertentu membayar pihak tertentu untuk menarik golongan muda memasuki agama mereka dan dibayar ribuan ringgit bagi setiap orang yang berjaya diajak. Dan orang yang diajak tu pula akan diberi minum satu minuman (holy water) yang mana selepas minum, mereka tidak akan mampu untuk mengucap kalimah syahadah. Begitu bahayanya holy water yang diperkatakan ini. Cerita ini  pula seperti hidup, pandai membesar dan pandai pula membiak. Anda boleh lihat perkembangannya daripada awal sehingga keadaanya yang terkini seperti berikut:

VERSI 1
Dari Blog From My Desk

VERSI 2
Dari blog From My Desk

VERSI TERKINI

Begitulah hidupnya cerita tentang holy water ini. Ianya seperti iklan sabun pencuci pakaian di televisyen. Agar ianya sentiasa segar dipandang, ditukar namanya, ditambah bahan baru, serta diperkenalkan pula produk baru yang lebih hebat yang sudah tentu bertambah-tambah lagi kehebatannya. Begitulah juga halnya dengan Holy Water ini. Nama-nama air mineral yang asalnya al-Barakah ditukar menjadi al-Baramkah, al-Mansor menjadi al-Mansori, dan al-Bistari menjadi al-Bistaria. Kemudian versi terbaru pula menambah tiga jenama lain yang tak pernah disebutkan dalam versi-versi sebelumnya. Jumlah paderi itu bertambah dari jumlah asalnya 19 menjadi 1900. SUNGGUH AJAIB!

Isnin, 26 September 2011

Poco-poco Agenda Kristian?Saya ingin sekali merujuk kepada surat tentang pewartaan fatwa berkenaan pengharaman Poco-poco sbgaimana di atas. Surat tersebut menyatakan pengharaman tarian/ senaman poco-poco adalah berasaskan sebab-sebab berikut:

1) mempunyai kaitan dengan kepercayaan agama juga pemujaan roh yang sering diamalkan di JAMAICA
2) bercirikan agama Kristian

Penerangan:

1) Barangkali klaim ini ada kaitan dengan yg berikut Pocomania yg diamalkan di Jamaica.

Apakah Pocomania ?

Pocomania (disebut Pokomania) atau Pukkumina adalah sebuah pecahan agama yg bercampur baur antara kepercayaan asal orang Afrika dengan unsur2 Kristian Protestan. Kepercayaan ini melibatkan ritual seperti tarian, bunyian gendang dan juga spirit possession (rasukan).

"Pocomania or Pukkumina (possibly from Span., ‘a little madness’) - Afro-Jamaican cults descended from surviving forms of African religion mixed with Protestant elements from the time of the Great Revival in Jamaica in 1860–2. They take the form of small local ‘bands’ led by a ‘Captain’, ‘Mother’, or ‘Shepherd/ess’ who lives at and rules over the band's Yard. Pocomania passes over into ancestor-spirit cults on one side, and into Revival Zion on the other, and some adherents belong to the Christian churches."

"The central feature of the Pocomania sect, for example, is spirit possession; the Cumina sect has rituals characterized by drumming, dancing, and spirit possession."

Apakah Poco-poco?

Poco-poco adalah sebuah tarian yang berasal dari Sulawesi, Indonesia (BUKAN JAMAICA MAHUPUN FILIPINA) dan ditarikan bagi mengiringi sebuah lagu pop yang popular pada ketika itu (mungkin sekitar 80-an). Penyanyinya Yopie Latul, Penulis liriknya Arie Sapulette, Bahasanya: Bahasa Manado. Poco-poco bermaksud "yang berisi dan lincah". Hal ini kerana lirik lagunya memuji kelincahan wanita yang berisi ketika menari (yg mndatangkan inspirasi kpd pnulis lirik lagu Poco-poco).


Balenggang pata-pata
Ngana pe goyang pica-pica
Ngana pe bodi poco-poco

Cuma ngana yang kita cinta
Cuma ngana yang kita sayang
Cuma ngana suka biking pusing
(ya’ ulangi)

Ngana bilang kita na sayang
Rasa hati ini melayang jauh…
Ci ija ci ija
Biar kita ngana pe bayang
Biar na biking layang-layang
Cuma ngana yang kita sayang

Terjemahan:

(Jalannya berlenggang,
Goyangan badanmu...lincah,
Tubuhmu yang berisi dan lincah
Hanya kamu yang kucinta
Hanya kamu yang kusayang
Hanya kamu suka buat aku pusing...)

Poco-poco adalah amat berbeza dengan Pocomania yang diamalkan dlm istilah asalnya dan juga tidak ada kaitan dengan mana-mana ritual dalam agama Kristian.

Utk meneliti lebih lanjut sejarah tarian Poco-poco, sila rujuk link di bawah:

http://taipingilmu.blogspot.com/2009/03/poco-poco-dan-sejarahnya.html